Wednesday, March 30, 2016

San Sebastian & Basque Autonomous Region / San Sebastian & Comunidad Autónoma de Euskadi


San Sebastian/Donostia:



San Sebastián  French: Saint-Sébastien) or Donostia in Basque is a coastal city and municipality located in the Basque Autonomous Community, Spain. It lies on the coast of the Bay of Biscay and is 20 km from the French border. It is the Capital city of Gipuzkoa, and has a  population of just under 200,000. Monte Urguell with its Castillo San Sebastian juts out into the Bay forming two beautiful cresent moon shaped beaches. It is one of the most popular tourist spots in Spain.It reminds me of some of the cities along the Italian Riviera. It is quite compact and easy to get around. This was one of my favorite places in Spain.



San Sebastián francés: Saint-Sébastien) o Donostia en euskera es una ciudad costera y un municipio situado en la Comunidad Autónoma del País Vasco, España. Se encuentra en la costa del Golfo de Vizcaya y se encuentra a 20 km de la frontera francesa. Es la capital de Gipuzkoa, y tiene una población de poco menos de 200.000. Monte Urguell con su Castillo de San Sebastián se adentra en la bahía que forma dos playas hermosas en forma de luna creciente. Es uno de los puntos turísticos más populares en Spain.It me recuerda a algunas de las ciudades a lo largo de la Riviera italiana. Es muy compacto y fácil de recorrer. Este fue uno de mis lugares favoritos en España.


Old Town / Pueblo Viejo:





The most visited place in San Sebastian is the Old Town. It lies at the foot of Mount Urgull, protected by the sea on one side and the River Urumea on the other. Delving into the Old Town shows you the real social centre of San Sebastián; its streets are crammed full of bars offering the best pintxos in the city and its beautiful buildings like the Basilica of St Mary of the Chorus and St Vincent's Church. The Plaza de la Constitución is the most famous square in the Gipuzkoa capital and also lies in this part of San Sebastián. It is brimming with life.
El lugar más visitado en San Sebastián es la ciudad vieja. Se encuentra a los pies del monte Urgull, protegido por el mar en un lado y el río Urumea por el otro. Profundizando en el casco antiguo que muestra el verdadero centro social de San Sebastián; sus calles están repletas llena de bares que ofrecen los mejores pintxos de la ciudad y sus bellos edificios como la basílica de Santa María del Coro y la Iglesia de San Vicente. La Plaza de la Constitución es la plaza más famosa de la capital guipuzcoana y también se encuentra en esta parte de San Sebastián. Está lleno de vida.


Getting Around / Moverse por 
    San Sebastian is very compact. It s also a beautiful walking city. I never took any sort of public transit unless it was coming into or leaving the city.

    San Sebastián es muy compacto. Es también una hermosa ciudad a pie. Nunca tomé ningún tipo de transporte público a menos que fuera que entra o sale de la ciudad.

    Dining / Comida:


    The food in Basque country is heaven for me. I love a cocktail with a little snack, then an hour later start again. Here it is not tapas, rather Pinxtos. A pintxo is a small snack, typically eaten in bars, traditional in northern Spain and especially popular in the Basque country and Navarre. A pinxto bar is covered with scores of different types of pinxtos and you just point to the ones you want, and keep coming back for more.They are usually eaten in bars or taverns as a small snack while hanging out with friends or relatives; thus, they have a strong socializing component, and in the Basque country and Navarre they are usually regarded as a cornerstone of local culture and society. They are related to tapas, the main difference being that pinchos are usually 'spiked' with a skewer or toothpick, often to a piece of bread. They are served in individual portions and you settle up with the bartender when ready to leave, always on the honor system.

    Drinks are beer ( caña,  caña doble or a jarra) vinto tinto  (a generous serving for $2-2.50), vermouth (on the rocks with a fruit garnish), Txakoli (a clean white wine, high in acid, and has a great deal of minerality and salinity, making it perfectly refreshing to sip with seafood, cured meats, and hard cheeses)




    A word about my favorite restaurant bar in Spain. It is maybe 12 feet wide and 100 feet deep, totally stand up, always packed, La Mejillonera. Plates of mussels served five different ways. A plate of 10 mussels, your choise of sauce and a caña of beer will set you back $4.














    Some of my other favorite pinxtos are the Gilda, which is anchovies, hot green mini peppers and olives on a skewer, veal cheeks which is braised veal cheeks in a rich gravy and a few papas bravas, anchovy bocadillos, smoked thin sliced cod on a crispy fresh slice of baguette, and bowls of mixed spanish olives.

    La comida en el País Vasco es el cielo para mí. Me encanta un cóctel con un pequeño aperitivo, a continuación, una hora más tarde a empezar de nuevo. Aquí no es tapas, en lugar de Pintxos. UN pintxo es un pequeño refrigerio, por lo general se comen en bares, tradicional en el norte de España y especialmente popular en el País Vasco y Navarra. Una barra Pinxto está cubierto con decenas de diferentes tipos de pintxos y que acaba de apuntar a los que usted desea, y vuelven por more.They lo general se consumen en los bares o tabernas como un pequeño aperitivo mientras salir con los amigos o parientes; por lo tanto, tienen un componente de socialización fuerte, y en el País Vasco y Navarra que son generalmente considerados como una piedra angular de la cultura y la sociedad local. Están relacionados con las tapas, la principal diferencia es que los pinchos se suele 'pinchos' con un pincho o palillo de dientes, a menudo a un trozo de pan. Se sirven en porciones individuales y que solucionan el problema con el camarero cuando esté listo para salir, siempre en el sistema de honor.

    Las bebidas son la cerveza (caña, caña doble o una jarra) Vino tinto (una porción generosa de $ 2-2,50), vermut (en las rocas con una guarnición de frutas), txakoli (vino blanco limpio, alto contenido de ácido, y tiene una gran tratar de mineralidad y la salinidad, por lo que es perfectamente refrescante para beber con los mariscos, las carnes curadas y quesos duros)


    Una palabra sobre mi bar restaurante favorito en España. Es tal vez 12 pies de ancho y 100 pies de profundidad, totalmente de pie, siempre lleno, La Mejillonera. Las placas de mejillones servidos cinco maneras diferentes. Un plato de mejillones 10, su elección de salsa y una caña de cerveza le costará $ 4.

    Algunos de mis otros pintxos favoritos son el Gilda, que es anchoas, mini chiles verdes y aceitunas en una brocheta, carrillada de ternera que está cocida del carrillera de ternera en una salsa rica y unos pocos bravas papas, bocadillos de anchoas, bacalao ahumado en rodajas finas en una crujiente fresca rebanada de baguette, y cuencos de aceitunas españolas mixtos.


    Tolosa:
    Tolosa is a small city about an hour south of San Sebastian by train. It has a charming old city, and a wonderful Saturday market in a glass and open structure overlooking the river. I bought a loaf of delicious bread and some cheese to keep at the hostel. It was good to get away from the tourist type areas and be in a rather bucholic setting. It was a quick trip, but worth the time. The former capital of Gipuzkoa was an important passage for traders that linked up Navarre with ports of the Bay of Biscay. For centuries it benefited from numerous privileges. From that glorious past Tolosa inherited a valuable historical old quarter marked by buildings and monuments of different styles. 

    Tolosa es una ciudad pequeña cerca de una hora al sur de San Sebastián en tren. Tiene un casco antiguo encantador, y un maravilloso mercado sábado en una estructura de vidrio y abierta con vistas al río. He comprado una hogaza de pan delicioso y un poco de queso para mantener en el albergue. Fue bueno alejarse de las zonas turísticas de tipo y estar en un entorno bucólico lugar. Fue un viaje rápido, pero vale la pena el tiempo. La antigua capital de Gipuzkoa fue un paso importante para los comerciantes que unía a Navarra con los puertos del Golfo de Vizcaya. Durante siglos se ha beneficiado de numerosos privilegios. A partir de ese glorioso pasado Tolosa heredó un valioso casco antiguo histórico marcado por edificios y monumentos de diferentes estilos.




    Hondarriba:


    Hondarribia (Basque: Hondarribia; Spanish: Fuenterrabía; French: Fontarrabie) is a town situated on the west shore of Bidasoa river's mouth, in Gipuzkoa, Basque Country, Spain.
    The border town with France is sited on a little promontory facing Hendaye (France) over the Txingudi bay. A service boat makes the trip between the two cities. The town holds an ancient old quarter with walls and a castle. Which is quire special. It also has an old fishing village where the tall houses are painted in the same bright colors as the hulls of the fisherman's boat. It is also the place that served my very best meal, Danontzat. I had a beautifully poached whole fish with boiled potatoes, green bean and a whole bottle of wine for $15. Facebook link: Danontzat Restaurant


    Hondarribia (Vasco: Hondarribia; español: Fuenterrabía; Francés: Fontarrabie) es una ciudad situada en la costa oeste de la boca del río Bidasoa, en Gipuzkoa, País Vasco, España.

    La ciudad de la frontera con Francia está situada en un pequeño promontorio frente Hendaya (Francia) sobre la bahía de Txingudi. Un barco de servicio hace que el viaje entre las dos ciudades. La ciudad lleva a cabo un antiguo casco antiguo con paredes y un castillo. Que es mano de papel especial. También cuenta con un antiguo pueblo de pescadores, donde las altas casas están pintadas con los mismos colores brillantes como los cascos de barco del pescador. Es también el lugar que sirvió mi mejor comida, Danontzat. Yo tenía un pescado entero muy bien cocido con patatas cocidas, judías verdes y una botella entera de vino por $ 15. Facebook enlace: Danontzat restaurante

    Burgos:


    Burgos was once the capital of the Crown of Castile, and the Burgos Laws or Leyes de Burgos which first governed the behaviour of Spaniards towards the natives of the Americas were promulgated here in 1512.It has many historic landmarks, of particular importance; the Cathedral of Burgos (declared World Heritage Site by UNESCO in 1984. The Museum of Human Evolution was opened in 2010, unique in its kind across the world and projected to become one of the top 10 most-visited museums in Spain. The museum features the first Europeans, which lived in this area 800,000 years ago. It also has one of the nicest tapas bard I was able to visit. Burgos was named gastronomy capital of Spain in 2013. I would not make a special effort to visit, but I was very impressed with the museum.
    Burgos fue la capital de la Corona de Castilla, y las Leyes de Burgos o Leyes de Burgos, que rige en primer lugar el comportamiento de los españoles hacia los indígenas de las Américas se promulgaron aquí en 1512.It tiene muchos lugares de interés histórico, de particular importancia; la catedral de Burgos (declarado Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO en 1984. El Museo de la Evolución Humana, inaugurado en 2010, único en su tipo en todo el mundo y proyectado para convertirse en uno de los 10 museos más visitados de España. El museo cuenta los primeros europeos, que vivieron en esta zona hace 800.000 años. también cuenta con una de las mejores tapas bardo pude visitar. Burgos fue nombrada capital gastronomía de España en 2013. yo no haría un esfuerzo especial para visitar, pero yo estaba muy impresionado con el museo.


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    Dining  / Comida





    General Observations  /  Observaciones generales:



    The Basque people seem to tryly enjoy life and socializing. The pinxtos bars are all overflowing into the streets with people drinking, laughing, and having a little bite to eat. I was surprised at the amount of high end clothing and jewelry stores, and the level of very well dressed people on the streets. The people also appear to be very proud of their heritage.

    El pueblo vasco parecen disfrutar realmente de la vida y la socialización. Las barras de pintxos están desbordando a las calles con la gente beber, reír, y que tiene un pequeño bocado para comer. Me sorprendió la cantidad de ropa y joyas tiendas de alto nivel, y el nivel de personas muy bien vestidas en las calles. Las personas también parecen estar muy orgulloso de su herencia.





    Hostel:


    A Room In the City

    This was what I would consider an upscale hostel at a downscale price. The location was excellent between Old Town and the train station. It is in a very safe area. It has 24 hour reception. The beds are AMAZING. Not bunks, great mattresses and bedding. Wonderful modern and clean bathrooms. A beautiful kitchen area upstairs with free snacks, coffee and tea at all times. The staff could not be more helpful, and the owner Estefania spent a lot of time with me giving recommendations on day trips in the San Sebastian area as well as other parts of Spain.

    Esto era lo que yo consideraría un hostal exclusivo a un precio inferior de la escala. La ubicación era excelente, entre el casco antiguo y la estación de tren. Se encuentra en una zona muy segura. Cuenta con recepción 24 horas. Las camas son increíbles. Cuadernos, excelentes colchones y ropa de cama. baños modernos y limpios maravillosos. Una hermosa zona de la cocina de arriba con aperitivos, café y té en todo momento. El personal no podía ser más servicial, y el propietario Estefania pasado mucho tiempo conmigo dando recomendaciones sobre excursiones de un día en la zona de San Sebastián, así como otras partes de España.

    Language Basque / Idioma Vasco:
    Basque is an entirely different language, seemingly eastern European in nature. Nothing like Spanish or Catalan. One can hear on the streets, it is the language locals use with each other. However, not to worry, they also speak quite perfect English, Spanish and French.

    Vasco es un lenguaje completamente diferente, al parecer el este deEuropa en la naturaleza. No hay nada como el español o catalán.Uno puede oír en las calles, es el lenguaje de los locales usan entre sí. Sin embargo, no hay que preocuparse, sino que también parecen ser del todo perfecto Inglés, Francés y Español.





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